Prehľad hlavných udalostí roku 2021

Rok 2021 pokračoval tam, kde skončil rok 2020, keďže celý svet zápasil s následkami „korona krízy“.  ZO sa stretla s výzvami, ktoré prinieslo obmedzovanie spoločenského diania, najmä v prvom polroku.

Organizácia nevyvíjala žiadnu činnosť v súvislosti so situáciou, ktorú predstavovala pandémia. Ovšem na konci jari a začiatkom leta nadviazal druhý polrok roku novým impulzom v podobe čiastočného uvoľnenia opatrení, čo umožnilo obnovenie niektorých činností.

Podarilo sa zorganizovať výročnú členskú schôdzu, zúčastnili sme sa športových hier a podarilo sa prevádzkovať muštáreň. Výstavu sme tento rok neorganizovali. Uskutočnila sa iba omša s poďakovaním za úrodu 3. októbra.

Výročná členská schôdza (24.07.2021)

Výročná členská schôdza sa nakoniec konala na ihrisku TJ Slávia Staškov. Účastníci vrátane starostu obce Šimčiska, pána farára a hostí z Rakovej a Rudiny sa stretli v príjemnom prostredí. Na schôdzi boli prijatí noví členovia a ocenených bolo 6 jubilantov. Diskusia priniesla zaujímavé spomienky.

V diskusii priniesol zaujímavý poznatok p.Chabreček z Rakovej. Ten pripomenul, že pred 20 rokmi bola v pohostinstve u „Beleščáka“ podpísaná dohoda o spolupráci ZO Raková a ZO Staškov. Prínosom tejto spolupráce bola pomoc pri budovaní muštárne, nákupe a reze ovocných stromčekov, propagácia záhradníčenia, prednášky, účasť na hodnotení výstav a pod.

Bývalý predseda Janko Križan sa tešil pozvaniu a vyjadril vďaku za ocenenie jeho dlhoročnej práce.

Pán Gajdoš z Rudiny a p. farár Šamaj zúčastnených pozdravili a poďakovali za pozvanie.

Športové dni v Novej Bystrici (21.08.2021)

Na športových hrách záhradkárov v Novej Bystrici nás v disciplínach ako : kop na fľašu, stláčanie balóna na chrbte partnera, hode polenom na cieľ a v škrabaní zemiakov zastupovali Dodek Ján, J. Belko s manželkou, Ing. Jurášek s manželkou.

Obsadili sme solídne 4. , čiže posledné miesto.

Výstava Frýdlant nad Ostravicí (28.08.2021)

Našim kolegom z Moravy sa, na rozdiel od nás, podarilo výstavu ovocia a zeleniny zorganizovať. Na výstave nás zastupovali Dodek Ján a Marián Šupčík.  Na  výstavu poskytli exponáty Dodek Ján (13ks) a Ing. Konkol (7ks).

Muštáreň (sezóna 2021)

Muštovať sme začali 21. septembra. Mimoriadna úroda jabĺk sa prejavila zvýšeným záujmom o lisovanie ovocnej šťavy. Nalisovalo sa 10 000 litrov a do pokladne pribudlo 1500 EUR. Muštovanie sprevádzal nízky záujem členov ZO o brigádovanie pri obsluhe muštárne. Chod muštárne zabezpečoval predovšetkým Janko Machovčák a ďalší, predovšetkým členovia výboru. Boli to Dodek Ján, Šupčík Marián, Ing. Jurášek, Grečmal, Krátka Vierka a niekoľkí ďalší.    

Rok 2021 priniesol výzvy, no ZO Staškov na ne reagovala aktívnym prístupom a pokračovala v podpore komunity a tradičných podujatí.

PS: Podľa kroniky bola dohoda o spolupráci medzi Staškovom a Rakovou podpísaná dňa 12.08.2001.